Home » Dieren » Varkens

Wij hebbend vier verschillende varkensrassen: 

- Hampshire varkens (zwart-roze band)

- Husemer varkens (bruin-roze band) 

- Yorkshire varkens (roze) 

 

Het Groot Yorkshire varken gaat terug naar 1830. Toen werd dit varkensras voor het eerst in het Engelse Yorkshire gefokt. Zoals zijn naam al doet vermoeden zijn het grote varkens. Ze hebben een eigenwijze uitstraling, met een trotse kop en grote, rechtopstaande oren. Hun huid is lichtroze met spaarzame beharing. De stugge varkensharen kunnen worden gebruikt om er bezems, stoffers, penselen, scheerkwasten en haarborstels van te maken. Nederland kende in het begin van de 19e eeuw twee typen varkens: een klein varken met kleine, rechtopstaande oren en een groot varken met grote hangoren. Zo staan de oren bij de Groot Yorkshire rechtop en hangen ze bij het Nederlandse Landvarken.

Al vlak na de geboorte begint de strijd om wie de baas is. De biggetjes ruziën met elkaar om de tepels. Het duurt een paar dagen voordat er rust aan de moederbuik heerst. Dan weet elk biggetje welke tepel voor hem of haar bestemd is. Met eindeloos geduld laat het vrouwtjesvarken (de zeug) de biggetjes melk bij haar drinken. Groot Yorkshire varkens zijn heel goede moeders. Na twee maanden worden de biggetjes bij hun moeder weggehaald. Dat noemen we ‘spenen'. Varkens houden ervan om een modderbad te nemen. Daardoor koelen ze af. De modder op hun huid werkt als een beschermlaagje tegen de zon, dus als een soort zonnebrandcrème. Daarnaast voorkomt de modder dat de varkens last hebben van vliegen. Heel handig dus, zo'n modderbad! Varkens willen een schone stal, met een dikke laag stro op de grond. Daar kunnen ze lekker een nest maken om te slapen. De stal moet niet te warm en niet te koud zijn.


Onze varkens lopen dan ook vaak buiten in de modder. Hier kunnen ze lekker spelen en afkoeling zoeken of de huid beschermen. Als de moeders moeten bevallen dan halen we ze naar de voorste stal. Wij hebben het gehele jaar biggetjes. Uiteraard niet van hetzelfde varken! Onze varkens biggen 1,5 keer per jaar terwijl dit in de industrie ruim 3x per jaar is. De binnen die geboren worden mogen allemaal bij ons op de boerderij blijven. Als ze oud genoeg zijn gaan ze naar een kleinschalig slachthuis. Het vlees wordt verkocht door slagerij Wapenaar (vanaf januari 2018).